SON HABERLER
Tüm haberler için tıklayınız
Mahir Eller Projesi Bursa'da Mesleki Yeterliliğe İlişkin Farkındalık Yarattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Bursa ilinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliğinde yürütülen Mahir Eller Projesi, Bursa’da düzenlenen farkındalık toplantısında işverenlere tanıtıldı. Nitelikli çalışan ve verimli üretim elde etmek amacıyla, OSB’lerde ve sanayi bölgelerinde farkındalık toplantıları süren Projenin, mesleki yeterlilik ve belgelendirme konusunda Bursa’daki farkındalık toplantısı BTSO’da düzenlendi.
“Mahir Eller Projesi” yurt çapında mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan kişilere ulaşılması hedefleniyor. “Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla yürütülen Mahir Eller Projesi ile 15 bin kişinin mesleki yetkinlik belgesi almaya hak kazanması, belgelendirilmiş 3 bin kişinin ise istihdam edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında, Bursa ili de dahil olmak üzere 12 ilde gerçekleştirilen mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmalarla da nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmak amaçlanıyor.
MUHSİN KOÇASLAN: “BURSA GELECEK HEDEFLERİNE ÜRÜN VE HİZMET KALİTESİ İLE ULAŞACAK”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan toplantının açılış konuşmasında BTSO olarak sanayicilerin aradıkları nitelikli elemanların yetişmesine katkı sağlama adına yürütülen çalışmalara “Mahir Eller Projesi” ile devam edildiğinin altını çizdi. Projenin temelini oluşturan, mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi ve sınav süreçleri hakkında detaylı bilgi aktarmak üzere iş dünyasıyla bir araya gelindiğini vurguladı. Koçaslan, “Üretim, sanayi, istihdam ve ihracat değerleriyle Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti olmayı başaran Bursa, gelecek hedeflerine çalışanların mesleki bilgileriyle birlikte firmalarımızın sürekli artan ürün ve hizmet kalitesiyle ulaşacaktır” dedi.
ÜNSAL AKKAYA: “EKONOMİK KALKINMA İÇİN NİTELİKLİ ÇALIŞAN ŞART”
BTSO tarafından nitelikli işgücünü ve iş güvenliğini uluslararası standartlara taşımak amacıyla 2014 yılında hayata geçirilen BTSO MESYEB Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Akkaya Bursa’da gerçekleştirilen farkındalık toplantısında Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) sınav ve belgelendirme süreçleri hakkında bilgi verdi. Ünsal Akkaya konuşmasında, BTSO’nun iktisadi bir kuruluşu olan BTSO MESYEB’in Türkiye’nin ihtiyacı olan mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirilmelerini hızlı, nitelikli, güvenilir, kaliteli ve tüm etik kurallara uygun olarak yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştiren bir kurum olduğunu belirterek şunları dile getirdi:
“Ekonomik kalkınma ve büyüme için nitelikli çalışan şart. Toplantılara katılan işverenlerimizi, çalışanının ve üretim kalitesinin niteliğine değer veren, iş güvenliğine duyarlı iş dünyası temsilcileri olarak belgelendirme sürecine teşvik ediyoruz. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımı vardır. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Bu bakımdan MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları vasıtasıyla özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında faaliyet gösteren firmaların çalışanlarına MYK mesleki yeterlilik belgesi alması önem arz ediyor.”
BURSA’DA BİNDEN FAZLA KİŞİNİN BECERİLERİ TESPİT EDİLDİ
Mahir Eller Projesi kapsamında, 12 ilde 30 bin kişinin mesleki becerilerinin belirlenmesi amaçlanırken, 15 bin kişinin ise mesleki yeterliliğinin tescilleneceği öngörülüyor. Bursa’da bugüne kadar yaklaşık 1170 kişi mesleki becerilerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülen profilleme çalışmasına katıldı. Bursa’da beceri haritası çıkartılan kişiler yoğun olarak tekstil, makine-metal imalat, otomotiv yan sanayi, otomotiv bakım ve servis sektörü, inşaat ve mobilya imalat sektörlerinde çalışıyor.
Mahir Eller Projesi ile Bursa’da ilk mesleki belgelendirme sınavı Mayıs 2019’da otomotiv sektöründe, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı alanında gerçekleştirildi. Ardından Otomotiv Kaportacısı, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Motor Testçisi mesleklerinde çalışan kişiler için sınavlar düzenlendi. Bundan sonraki süreçte Bursa’daki üretim yoğun sektörlerde Mahir Eller Projesi ile belgeleme çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.